Careeroo Group logo

HR-manager: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  HR-manager: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

29 augustus 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Draai je al een tijdje mee in de wereld van HR en ben je klaar voor de volgende stap? En heb jij een organisatietalent en kun je goed strategisch denken? Dan is de functie van HR-manager écht iets voor jou! Maar wat dat doet een HR-manager precies en hoe word je er een? En ook belangrijk: wat verdien je ermee? Geen zorgen, onze HR-professionals vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een HR-manager?

Een HR-manager – oftewel Human Resource Manager – is de verbindende schakel tussen het personeel en het management van een bedrijf. Waarom? Deze professional zorgt er namelijk voor dat het personeelsbeleid tiptop in orde is en dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Verder speelt deze specialist een grote rol in de werving en selectie en personeelsontwikkeling van een bedrijf of organisatie. Ook is dit de HR-functie die het management advies geeft over alles wat human resources (lees: mensen!) te maken heeft. Kortom, als HR-manager heb je een grote verantwoordelijkheid!

Benieuwd naar wat andere functies in de HR-sector inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een HR-manager?

Als HR-manager zorg je ervoor dat alles binnen het personeelsbeleid van het bedrijf soepel verloopt. Van het plannen van personeelsbehoeften tot het verbeteren van procedures: de HR-manager zorgt voor een goede bezetting en blije werknemers! Ook begeleid je in deze functie veranderingen in de organisatie en onderhoud je contacten met vakbonden, inclusief het voeren van cao-gesprekken.

Klinkt misschien nog steeds een beetje vaag, hè? Laten we er een concreet voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:
Je werkt bij een groot technologiebedrijf. Het bedrijf heeft een flinke groei doorgemaakt en moet snel extra personeel aannemen. Jij – als HR-manager – zet een wervingscampagne op, voert sollicitatiegesprekken en selecteert de beste kandidaten uit de markt. Vervolgens zorg je ervoor dat de nieuwe medewerkers goed worden ingewerkt en zich snel thuis voelen in hun nieuwe rol. Daarnaast begeleid je het huidige personeel tijdens deze groeifase en verbeter je interne processen om alles soepel te laten verlopen. Het resultaat? Een succesvol groeiend bedrijf met tevreden werknemers, allemaal dankzij onze HR-manager, jij dus!

Dagelijkse taken van een HR-manager

Als HR-manager is elke dag een uitdaging. Over het algemeen zie je deze taken in een HR-manager job description staan:

  • HR-beleid opstellen en implementeren: Jij creëert een personeelsbeleid dat niet alleen werkt, maar ook inspireert!
  • Werving en selectie: Jij bent de matchmaker die zorgt dat het bedrijf altijd de beste nieuwe collega’s krijgt.
  • Personeelsontwikkeling: Jij helpt werknemers te groeien en bloeien, zodat ze altijd het maximale uit zichzelf halen.
  • Verzuim en preventiebeleid: Jij houdt een oogje op het ziekteverzuim en zorgt voor een gezonde en gelukkige werkplek.
  • Administratieve taken: Jij zorgt ervoor dat de personeelsadministratie – van salarissen tot verlof en ontslag – altijd piekfijn in orde is.
  • Communicatie tussen management en personeel: Jij bent de verbindende factor die zorgt voor heldere en open communicatie tussen alle lagen van het bedrijf.

HR-manager vacatures voor jou

Wat voor HR-managers zijn er?

HR-managers zijn er in verschillende soorten en maten, elk met hun eigen unieke focus en expertise:

  • HR Business Partner: In deze rol werk je nauw samen met het management om strategische HR-oplossingen te ontwikkelen en de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen. Jouw strategische inzichten maken het verschil!
  • HR-adviseur: In deze functie ondersteun en adviseer je bij dagelijkse HR-zaken en beleidsontwikkeling. Je bent dé persoon voor praktische HR-oplossingen en helpt het bedrijf soepel te draaien. HR-directeur: In deze rol geef je leiding aan de gehele HR-afdeling en bepaal je de strategische koers van het personeelsbeleid. Je speelt een grote rol in het vormgeven van de gehele organisatiecultuur.
  • Recruitment Manager: In deze fuctie richt jij je specifiek op de werving en selectie van nieuw talent. Dankzij jou vindt het bedrijf altijd de beste kandidaten voor elke positie.
  • Learning & Development Manager: In deze rol focus jij je op de ontwikkeling en training van medewerkers, zodat ze altijd op hun best presteren en zich kunnen blijven ontwikkelen.

In welke sectoren kun je als HR-manager werken?

HR-managers spelen een belangrijke rol in elk bedrijf of organisatie. En dat zijn ze niet in in één sector, maar in meerdere! Wij hebben er een paar voor je opgesomd:

  • Onderwijs: In deze sector ondersteun je leraren en ander onderwijzend personeel, zorg je voor professionele ontwikkeling en help je scholen bij het aanpassen aan nieuwe onderwijsbehoeften. Je speelt een sleutelrol in het creëren van een inspirerende leeromgeving.
  • Techniek: In deze branche help je technische bedrijven om de beste ingenieurs en technici aan te trekken en te behouden. Je helpt hen bij de voortdurende technologische veranderingen en innovatie.
  • Logistiek: In deze markt zorg je als HR-manager voor de personeelsplanning in magazijnen en distributiecentra. Ook houd je toezicht op het welzijn en de prestaties van medewerkers in deze fysiek veeleisende sector.
  • Finance: In de financiële sector beheer je talenten zoals Accountants en Financieel Analisten, en ondersteun je bedrijven bij de naleving van complexe regelgeving. Je draagt bij aan een stabiele en betrouwbare financiële omgeving.
  • ICT: In de ICT-branche werf je IT-specialisten en zorg je voor een cultuur van innovatie aan nieuwe technologieën. Jij zorgt ervoor dat tech-bedrijven altijd een stapje voor blijven.

Of je nu in het onderwijs, de techniek, logistiek, finance of ICT werkt: als HR-manager ben jij de sleutel tot een gezonde, productieve en tevreden werkplek. Jouw bijdrage maakt hét verschil in elke sector!

Wat verdient een HR-manager?

Het gemiddelde salaris van een HR-manager in Nederland ligt rond de €4.555 gebaseerd op een fulltime werkweek van 40 uur. Een prachtig loonstrookje! Maar let op: dit bedrag kan wel flink verschillen per persoon en is onder andere afhankelijk van je ervaring, opleiding en locatie.

Nieuwsgierig naar wat je met andere HR-functies kunt verdienen? Bekijk dan deze pagina!

Hoe word je een HR-manager?

Heb je ambities om een HR-manager te worden? Via onderstaande opleidingen en cursussen word je (deels) klaargestoomd voor deze belangrijke functie:

MBO

  • MBO Human Resource Management (niveau 4)
  • MBO Bedrijfsadministrateur (niveau 4)

HBO

  • HBO Human Resource Management
  • HBO Bedrijfskunde
  • HBO Personeel en Arbeid

WO

  • WO Bedrijfskunde
  • WO Human Resource Management
  • WO Organisatiewetenschappen

Cursussen en Trainingen

  • Cursus Arbeidsrecht
  • Training Werving en Selectie
  • Personeelsmanagement

Kies een opleiding die bij je dromen past! Wil jij je focussen op personeelszaken en arbeidsrelaties? Dan zijn de opleidingen MBO Human Resource Management of HBO Personeel en Arbeid perfect voor jou. Ben je meer geïnteresseerd in het bredere bedrijfsleven of wil jij jezelf specialiseren in HR-management? Dan zijn de HBO- en WO-opleidingen Bedrijfskunde of Human Resource Management iets voor jou!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een HR-manager?

Als HR-manager zijn er volop kansen om verder te groeien. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Junior HR-manager: Als junior begin je met het leren van de basis en ondersteun jij je team bij dagelijkse HR-taken.
  • Medior HR-manager: Als medior werk je aan complexere HR-projecten, krijg je meer verantwoordelijkheden en verbeter jij je vaardigheden, bijvoorbeeld in personeelsplanning en beleidsontwikkeling.
  • Senior HR-manager: Als senior begeleid je junior collega’s, werk je aan uitdagende HR-vraagstukken en zorg je ervoor dat het personeelsbeleid perfect verloopt.
  • HR Consultant: Als HR Consultant adviseer je verschillende bedrijven over hun HR-beleid en strategieën. Jouw ervaring helpt bedrijven succesvol te zijn.
  • HR Business Partner: Als HR Business Partner werk je nauw samen met het management en ondersteun je bij strategische HR-beslissingen. Jouw strategische inzichten maken een groot verschil.
  • HR-directeur: Neem de leiding over de HR-afdeling en bepaal de strategische koers van het personeelsbeleid. Je speelt een cruciale rol in het vormgeven van de organisatiecultuur.
  • Chief HR Officer: Word lid van de directie en bepaal het HR-beleid op het hoogste niveau. Je hebt een invloedrijke rol binnen de organisatie.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een HR-manager?

Om een top HR-manager te zijn, moet je veel in je mars hebben. Hier zijn de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen die je moet bezitten:

  • Leiderschap: Jij weet precies hoe je een team moet aansturen en inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Dankzij jouw aanpak werkt het bedrijf als een geoliede machine!
  • Communicatie: Jij kunt helder en effectief communiceren met collega’s, management en externe partners. Jij bent de verbindende factor die ervoor zorgt dat iedereen op dezelfde lijn zit.
  • Strategisch denken: Jij kunt lange termijn plannen maken als de beste en deze vertalen naar concrete acties. Organisatorisch talent: Jij bent een meesterplanner en werkt altijd gestructureerd. Hierdoor weet je het overzicht goed te houden en verlopen alle HR-projecten op rolletjes.
  • Probleemoplossend vermogen: Jij ziet problemen van mijlenver aankomen en lost ze snel en effectief op. Voor elk HR-probleem heb jij een slimme oplossing klaar.

Hoe solliciteer je succesvol voor HR-manager posities?

Heb je een interessante vacature voor HR-manager gezien? Reageren! Maar hoe zorg je ervoor dat je die droombaan binnenhaalt?

  1. Maak je cv opvallend
    Je cv is je eerste indruk! Zet daarom al je relevante ervaringen en vaardigheden duidelijk erop. Heb je bijvoorbeeld ervaring met HR-software of strategisch personeelsmanagement? Vermeld het! Vergeet natuurlijk ook niet een overtuigende motivatiebrief toe te voegen.

  2. Bereid je goed voor
    Zoek informatie op over het bedrijf waar je solliciteert. Wat zijn hun activiteiten en wat is hun bedrijfscultuur? Oefen ook antwoorden op vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden, zoals “Hoe ga je om met conflictbemiddeling?” Zo kom je goed voorbereid over!

  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel met trots over je eerdere ervaringen als HR-professional. Heb je ooit een groot wervingsproject succesvol afgerond of een effectief personeelsbeleid geïmplementeerd? Deel het en laat zien hoe je die kennis direct in deze nieuwe baan gaat gebruiken.

  4. Bekijk onze vacatures
    Nu je he-le-maal voorbereid bent, bekijk onze openstaande HR-manager vacatures en vind je droombaan!

Vind jouw droombaan via ikzoekeenhrbaan.nl

Ben je op zoek naar werk als HR-manager? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bij ikzoekeenhrbaan.nl, hét vacatureplatform voor HR-professionals en werkgevers, hebben we uitdagende mogelijkheden voor je. Dus waar wacht je nog op? Duik in onze vacatures en vind jouw droombaan!

HR-manager vacatures voor jou

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe