Careeroo Group logo

Werken in de HR-sector: Functies, Carrière, Salaris & Vacatures

Wat is HR?

Bij HR – oftewel Human Resources – draait alles om wat met mensen te maken heeft binnen een bedrijf. Of het nu gaat om het vinden van de juiste nieuwe collega’s, het ondersteunen van hun professionele groei of het ervoor zorgen dat iedereen op kantoor lekker in zijn vel zit: HR zorgt ervoor dat medewerkers goed kunnen presteren waardoor het bedrijf zijn doelstellingen behaalt. Zie HR maar een beetje als de olie die ervoor zorgt dat de motor van een bedrijf soepel draait, hartstikke belangrijk dus!

Alle beroepengids artikelen

Inhoudsopgave

Wat is een HR-professional?

Een HR-professional is dus iemand die HR-werkzaamheden uitvoert. Dit zijn de specialisten die zich dag in dag uit bezighouden met alles rondom medewerkers en ervoor zorgen dat zij zich gezien, gehoord en gesteund voelen. Ze zijn eigenlijk de onmisbare schakel tussen medewerkers en management en bouwen aan een werkomgeving waarin medewerkers het maximale uit zichzelf kunnen halen waardoor bedrijven – maar ook organisaties – succesvol kunnen zijn.

Waarom werken in de HR-sector?

De HR-sector is de perfecte plek voor wie van afwisseling en mensgericht werk houdt. Hier ben je meer dan een schakel, je bent de verbindende factor tussen het bedrijf en zijn medewerkers. Of je nu nieuw talent aantrekt, medewerkers ondersteunt, of werkt aan een positieve werksfeer: als HR-professional speel jij een grote rol. Daarnaast staat HR nooit stil en is het in elk bedrijf nodig, van kleine startups tot grote multinationals. Dit betekent dat er altijd een HR-rol is die bij jou past. Dus wil je een spannende carrière hebben? Kies dan voor een HR-baan!

Wat zijn HR-werkzaamheden?

Werken in HR betekent dat je iedere dag bezig bent met het allerbelangrijkste kapitaal van elk bedrijf of organisatie: de mensen natuurlijk! Wat je precies doet hangt af van je functie, maar deze taken en verantwoordelijkheden geven een goed beeld:

  • Werving en selectie: Je bent altijd op zoek naar de perfecte kandidaten, beoordeelt hun sollicitaties en begeleidt ze door het sollicitatieproces. Dankzij jou komen de beste mensen op de juiste plek!
  • Training en ontwikkeling: Je organiseert trainingen en ontwikkelingsprogramma’s waardoor medewerkers blijven ontwikkelen. Hierdoor haalt iedereen alles uit zichzelf.
  • Personeelsbeheer: Je houdt alles op orde, van personeelsdossiers tot verlofaanvragen, en zorgt ervoor dat arbeidsvoorwaarden altijd netjes worden nageleefd.
  • Strategisch HR-beleid: Je denkt mee over hoe de organisatie zich op lange termijn – met het oog op personeel en werkcultuur – kan ontwikkelen.
  • Employee engagement: Je bouwt mee aan een positieve werkcultuur, waarin alle medewerkers zich gewaardeerd én gehoord voelen en met plezier naar hun werk gaan.

Openstaande HR-vacatures voor jou

HR Directeur
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on
HR Business Partner
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on
HR Adviseur
32 - 
36 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Welke Human Resource Management banen zijn er?

De HR-sector zit vol mogelijkheden en specialisaties. Hier zijn een paar van de meest voorkomende Human Resource Management banen voor je opgesomd:

  • HR-manager
  • HR-adviseur
  • HR-medewerker
  • HR-assistent
  • Recruiter
  • HR-secretaresse
  • HR-generalist
  • HR-directeur
  • HR Business Partner
  • HR-officer

Wat verdient iemand in HR gemiddeld?

Het gemiddelde HR-salaris in Nederland is € 3.155 bruto per maand gebaseerd op een 40-urige werkweek. Een mooi salaris, toch? Maar reken jezelf niet te vroeg rijk! Wat je gaat verdienen hangt onder andere af van je ervaring, opleiding, functie, locatie en type dienstverband.

Heb je een opleiding nodig om in de HR-sector te werken?

Als je in de HR-sector wilt werken, is een relevante opleiding meestal wel een must. Welke opleiding je nodig hebt, hangt af van de functie die je wilt bekleden. Voor sommige rollen is een MBO-opleiding genoeg, terwijl andere functies een HBO- of WO-diploma vereisen. Hier zijn een paar Human Resource Management-opleidingen die je goed voorbereiden:

MBO:

  • MBO Human Resource Management (HRM) (niveau 4)
  • MBO Personeelsadministratie (niveau 4)

HBO:

  • HBO Human Resource Management
  • HBO Bedrijfskunde (met specialisatie in HR)
  • HBO Organisatiepsychologie

WO:

  • WO Human Resource Studies
  • WO Bedrijfskunde (met specialisatie in HR)
  • WO Organisatiepsychologie

Welke competenties zijn belangrijk voor een HR-professional?

Wil je echt uitblinken in HR? Dan zijn dit de HR-competenties die je nodig hebt:

  • Communicatief sterk: Je praat makkelijk met iedereen – van de nieuwe stagiair tot de directeur – en zorgt dat iedereen jou begrijpt.
  • Empathisch vermogen: Je hebt een neusje voor wat mensen nodig hebben en weet precies hoe je hen kunt ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen.
  • Organisatorisch talent: Je kunt goed plannen, houdt moeiteloos meerdere ballen in de lucht en zorgt dat alles op rolletjes loopt.
  • Probleemoplossend vermogen: Je ziet problemen als uitdagingen en vindt altijd een slimme en snelle oplossing.
  • Kennis van arbeidsrecht: Je bent helemaal thuis in de wereld van wet- en regelgeving en zorgt dat alles altijd volgens het boekje verloopt.

Hoe solliciteer je succesvol voor HR-posities?

Heb je een leuke HR-vacature gevonden? Geweldig! Maar hoe zorg je ervoor dat jij die droombaan scoort? Onze HR-experts hebben hiervoor een stappenplan voor je opgesteld:

  1. Maak je cv opvallend
    Je cv is je eerste indruk! Zorg daarom dat deze tiptop in orde is door al je relevante ervaringen en vaardigheden duidelijk te vermelden. Heb je bijvoorbeeld een cursus personeelsmanagement gevolgd of ervaring opgedaan in werving en selectie? Laat het zien! Vergeet ook niet om een overtuigende motivatiebrief toe te voegen.

  2. Bereid je goed voor
    Duik in de achtergrond van het bedrijf waar je solliciteert. Wat zijn hun waarden en hoe ziet hun cultuur eruit? Oefen ook alvast antwoorden op vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt verwachten, zoals “Wat maakt jou de ideale kandidaat voor deze HR-rol?”

  3. Laat zien wat je kunt
    Wees trots op je HR-ervaringen en deel concrete voorbeelden. Heb je een succesvol onboardingprogramma opgezet of de employee engagement verbeterd? Vertel erover en leg uit hoe je die kennis direct gaat inzetten in je nieuwe baan.

  4. Bekijk onze vacatures
    Nu je he-le-maal klaar ben: check onze HR-vacatures en vind jouw droombaan!

Vind jouw droombaan via ikzoekeenhrbaan.nl

Ben je op zoek naar een HR-vacature? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bij ikzoekeenhrbaan.nl, hét vacatureplatform voor HR-professionals en werkgevers, vind je uitdagende banen die bij jouw talenten passen. Dus, waar wacht je nog op? Bekijk snel onze vacatures!

Openstaande HR-vacatures voor jou

HR Business Partner
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on
HR Directeur
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on
HR Adviseur
32 - 
36 uur
Opdrachtgever:
Search-on
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe